Ruokakulttuuri

Ruokakulttuuri on ensimmäisiä asioita, mitä ihmisillä tulee mieleen kun heitä pyydetään kuvailemaan käsitettä ”kulttuuri”. Ruokakulttuuri on helppo ensimmäinen pureskeltava (heh!) kohde. Se on helppo, koska sitä on helpompi kuvailla kuin abstrakteja asioita.

Peruna kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin kuin nenä päähän.
Peruna kuuluu suomalaiseen ruokakulttuuriin kuin nenä päähän.

Suomalainen ruokakulttuuri on sitä, että kaiken kanssa on perunaa, ja erityisesti lihakastikeruoat ja muut lihapainotteiset ateriat ovat suosittuja. Ruoan kanssa syödään ruisleipää ja juodaan maitoa. Intialainen ruokakulttuuri taas sisältää tulista ruokaa ja paljon currya. Amerikkalainen ruokakulttuuri on täynnä erilaisia rasvaisia ruokalajeja, eikä olekaan ihme, että pikaruokajätit McDonalds ja Burger King ovat peräisin jenkeistä.

Mitä ruokakulttuuri ilmaisee?

Kun sukeltaa hieman syvemmälle, ruoasta löytyy moninaisia tasoja, joiden kautta voi tulkita ja tutkia erilaisia kulttuureja ja niiden alkuperiä.

Miksi Suomessa syödään niin paljon perunaa? Miksi intialaisessa ruoassa on paljon mausteita? Miksi Yhdysvalloissa syödään rasvaista ruokaa ja paljon maissia eri muodoissa (corn flakes, nachot, tacot jne.)?

Kaikki nämä asiat juontavat kulttuuriin ja elinolosuhteisiin. Suomessa on ollut aina hyvät olosuhteet viljellä perunaa, ja se onkin ollut elinehto suomalaisille perheille selviytymisen suhteen.

Intialaisen aterian katsotaan olevan tasapainoinen, kun se sisältää kaikkia kuutta perusmakua: makea, hapan, suolainen, mausteinen tai kirpeä, karvas ja jumoava.

Wikipedia – Intialainen keittiö

Miksi sitten jenkit syövät niin epäterveellisesti? Sitä en pystykään niin nopeasti selittämään. Ehkä se johtuu hektisestä elämäntyylistä? Syödään sitä, mikä tuo nopeat ruokanautinnot ja ei mietitä huomista. Onko teillä joku parempi selitys asialle?

Jätä kommentti

click here